Hälsa och sjukdomar

Skötsel av denna nybörjarödla

Här är några exempel på de vanligaste hälsoproblemen hos leopardgeckos i fångenskap.

Kalciumbrist

Leopardgeckos i fångenskap drabbas lätt av kalciumbrist. Man ska ha en skål med kalciumpulver stående i terrariet, och dessutom rulla deras mat i kalciumpulver en gång i veckan för vuxna hannar, och varje dag för ungar och för honor som producerar ägg.

Kalciumbrist i kosten leder till bristsjukdomar, och om leopardgeckon inte får i sig tillräckligt med kalcium kan den dessutom börja äta bottensubstratet eller andra olämpliga saker för att försöka få tag i kalcium, och detta kan leda till blockering av matsmältningsapparaten.

leopardgecko hälsa

Blockering av matsmältningsapparaten

Exempel på vanliga blockeringar är sand, grus eller delar av någon annan sorts bottensubstrat. Reptilsand rekommenderas inte som substrat för leopardgeckos just för att de är så benägna att äta av det och blir sjuka.

En blockering av matsmältningsapparaten kan ha dödlig utgång och man bör därför kontakta veterinären direkt om man misstänker det.

Luftvägsinfektioner

Om temperaturen i terrariet är för låg, eller om geckon utsätts för drag, ökar risken för att immunförsvaret ska försämras och att geckon ska drabbas av luftvägsinfektioner som följd.

Symptomen inkluderar snorighet, snorbubblor vid näshålen och att det verkar vara svårt för geckon att andas.

Har man tur kan man rädda geckon genom att höja temperaturen i terrariet och ta bort alla källor till drag. Om geckon inte börjar bättra på sig snabbt, kontakta veterinär för den kan ha fått en bakterieinfektion som kräver antibiotika.

Muninfektioner

Muninfektioner kan uppstår av många olika skäl. Vanliga orsaker är smutsig bur, smutsig vattenskål eller en munskada som koloniseras av patogerner. Geckon kan till exempel har råkat skada munnen på något, eller blivit biten av en annan gecko i terrariet.

Svullnad i munområdet är ett symptom som inte ska ignoreras. Rengör munnen minst två gånger per dag om den är svullen (och städa upp i terrariet om du tror att orenligheter där kan vara en bidragande orsak). Om det inte verkar bli bättre snabbt, kontakta veterinären för att diskutera eventuell antibiotikabehandling.

gecko

Skador

Den vanligaste orsaken till skador är att man håller två eller fler leopardgeckos i samma terriarium och att de slåss med varandra. Om terriariet är för litet och/eller inte har tillräckligt med bra gömställen ökar risken ytterligare. Leopardgeckos kan slåss så allvarligt att ena eller båda dör av skadorna, så det är inte en risk som ska underskattas.

Om du märker att en av dina leopardgeckos gömmer sig mer än de andra i terrariet, ta bort den ur terrariet och ge den ett eget hem för den har troligen blivit ”hack-kyckling”.

Vänta inte med att leta upp en veterinär tills din gecko är sjuk

Innan man skaffar en leopardgecko är det en god idé att leta upp en veterinär med erfarenhet av leopardgeckos, så att man vet vem man ska vända sig till om hälsoproblem uppstår. Om du inte kan hitta en i ditt närområde, försöka hitta någon som är redo att finnas tillgänglig via telefon och webbkamera. Reptilklubbar och liknande organisationer kan ofta vara behjälpliga med att ge tips om lämpliga veterinärer som kan mycket om reptiler och deras behov.