Terrarium

Skötsel av denna nybörjarödla

Leopardgeckos brukar hållas i terriarium av glas med nätlock. Nätlock ökar ventilationen (jämfört med glaslock) samtidigt som det ändå förhindrar leopardgeckon (och mat-syrsor) från att rymma. Om det finns andra djur i hemmet som kan tänka sig att ge sig på leopardgeckon, till exempel nyfikna katter, är det viktigt att nätet är tillräckligt robust och välförankrat för att skydda mot dem.

Besök Jordbruksverket för att hitta information om vilka lagar som gäller för att hålla reptiler i fångenskap i Sverige.

leopardgecko terrarium

Kan jag hålla flera leopardgeckos i samma terriarium?

Leopardgeckon lever inte i par eller flock i det vilda, och behöver inte någon kamrat i terrariet för att trivas. Vill man hålla flera stycken är det inte omöjligt, så länge terrariet är stort nog och har gott om gömställen. Dock bör man ha max en hane per terrarium, eftersom hanarna slåss med varandra – ibland med dödlig utgång. Honor och hanar kan också slåss med varandra, så säkrast är att enbart hålla honor om man vill hålla flera tillsammans.

Allra enklast och allra säkrast är att bara hålla en leopardgecko per terrarium, då slipper man risken för slagsmål helt och hållet. Det är också enklare att hålla koll på en ensam gecko och veta säkert att den äter och bajsar som den ska.

Bottensubstrat

Det går att köpa lämplig bottensubstrat för ödlor i djuraffären (online eller offline). Reptilsand rekommederas inte för leopardgeckos, eftersom de kan råka äta det och bli sjuka.

Gömställen

I det vilda håller sig leopardgeckon gömd i underjordiska hålor och liknande skuggiga krypin under dagen för att skydda sig mot solen och minska risken för att något rovdjur ska få syn på den. I terrariet vill den göra samma sak, så det är viktigt att den har tillgång till bra gömställen. Utan bra gömställen blir den lätt väldigt stressad, vilket försämrar immunförsvaret.

Det är viktigt att alla gömställen, liksom övrig inredning, är säker. Det får inte finnas något tungt eller vasst som kan falla och skada leopardgeckon eller göra så att den blir instängd eller fastklämd.

terrrium leopardgecko

Växter

Leopardgecko behöver inte växter i sitt terrarium men om du tycker att ett planterat akvarium är vackrare så kan du plantera växter i akvariet.  Använd tåliga växter som tål att ödlorna klättrar på dem men undvik växter med vassa blad som kan skada ödlorna. Exempel på bra blliga arter som du kan använda inkluderar Spathiphyllum, Gullranka och svärmorstunga.

Vattenskål

Leopardgeckon ska alltid ha tillgång till en skål med vatten. Låga kanter gör det enklare för syrsor att ta sig ur, istället för att drunkna och förorena vattnet.

Matskål

Om man använder en matskål med raka kanter blir det svårare för mjölmaskar och liknande mat att rymma.

Kalciumpulverskål

Det är vanligt att man har en skål med kalciumpulver ståendes i terriariet så att leopardgeckon alltid har tillgång till kalcium. (Man brukar också rulla maten i kalciumpulver innan den serveras.)

Belysning

I det vilda håller sig leopardgeckon gömd i underjordiska hålor och liknande under dagen, och är som mest aktiv i skymning och gryning. Den är alltså inte ett djur som har något stort behov av UV-ljus och den brukar klara sig bra helt utan specialbelysning i terrariet. Av säkerhetsskäl kan man placera lamporna utanför terriariet, då riskerar man inte att geckon bränner sig. Väljer man att ha lamporna inne i terrariet behöver de ha skydd eller vara av en sort som inte blir varma.

Värme

För att värma upp terrariet använder man sig av en elektrisk värmematta som placeras under terrariets botten. De finns att köpa i djuraffärer, både online och offline.

Värmemattan ska inte värma upp hela bottnen, utan det är viktigt att geckon fritt kan röra sig mellan en varmare del och en svalare del.

Luftfuktighet

Vilda leopardgeckos har hittats i områden med tämligen torr luft, men den kan ändå få problem med ömsningen av skinn om det är för torrt i terrariet. När du börjar se tecken på att ömsningen är nära förestående bör du därför öka på luftfuktigheten, till exempel genom att vattna delar av substratet och ställa in en extra vattenskål. Att spreja vatten i luften i terrariet fungerar också. Vissa leopardgeckos uppskattar att få en blöt ihopknölad kökshandduk att ligga mot.

Städning

Den rutinmässiga vardagsstädningen av terrariet är tämligen enkel, eftersom leopardgeckos vanligen väljer ut en viss plats att bajsa på. Deras avföring är väldigt torr eftersom de är anpassade för torra klimat och inte vill slösa på vattnet.