Kost

Skötsel av denna nybörjarödla

I det vilda lever leopardgeckos huvudsakligen på insekter, både larver och vuxna. I fångenskap kan man efterlikna denna kost genom att köpa de sorters insekter som finns tillgängliga i djurbutiker, såsom syrsor och olika sorters larver. Det är vanligt att låta syrsor och mjölmask utgöra stommen i kosten, och sedan ge olika sorters larver som extra godisar.

Syrsor

syrsa

Syrsor är en bra stomme i kosten, men det är viktigt att syrsan får näringsrik mat för att kunna föra vidare näringsämnen till geckon. Man kan antingen köpa färdig syrsmat i djuraffären eller göra sin egen blandning av till exempel havrgryn, potatis och någon frukt/grönsak.

Om du matar med levande syrsor i terrariet, låt dem gärna få med sig en matbit, eftersom det lockar dem att vara ute i det öppna där geckon enklare kan se dem och överfalla.

Mjölmask

mjölmask

Det som vi på svenska kallar för mjölmask är larver av arten Vanlig mjölbagge (Tenebrio molitor)), även känd som Stor mjölbagge. När larverna kläcks är de bara 2 mm långa, men redan efter 2-3 veckor är de 4 cm långa och redo att förpuppas och förvandlas till skalbaggar.

Mjölmask är bra föda för en lång rad reptiler som hålls som husdjur, inklusive leopardgeckon. För att göra det enklare för geckon kan man placera mjölmaskarna i en skål med kanter som de inte kan ta sig upp ur.

På engelska kallas de för mealworms i husdjurshandeln.

Waxworms

waxworm

Leopardgeckos älskar waxworms, men de ska ges som godis och inte utgöra stommen i kosten. Detta eftersom de är så feta. Om du har en leopardgecko som är för smal, till exempel en hona som nyss har lagt ägg, kan du med fördel ge waxworms för att feta upp henne. Det samma gäller om en leopardgecko har tappat sin svans och därmed blivit av med en viktig fettreserv.

De är larverna till flera olika sorters vaxmottar som säljs som waxworms i djuraffärer. Vaxmottarna är en slags malar.

Kosttillskott

Eftersom leopardgeckon inte får en särskilt varierad kost i terrariet jämfört med i naturen kan det vara nödvändigt att ge kosttillskott för att försäkra sig om att den verkligen får allt den behöver. I djuraffären finns tillskott att köpa.

Vitaminer

Vitamintillskott för leopardgeckos på appliceras på maten var 7-10 dag. Undvik att ge vitaminer samma dag som du rullar maten i kalciumpulver.

Kalcium

En extra viktig mineral är kalcium, som man ofta ger separat genom att placera en skål med kalciumpulver i terrariet och låta den stå där så att geckon alltid har tillgång till kalcium. Man kan också rulla maten (t ex mjölbaggarna) i kalciumpulver innan de serveras för att få geckon att äta mer kalcium. Minst en gång i veckan bör man rulla maten på detta vis för en vuxen leopardgecko. För ungar, och för honor som producerar ägg, bör man göra det varje dag.

För att göra det enklare att täcka maten i kalciumpulver, lägg den i en burk och strö på pulver. Sätt på locket. Skaka burken väl tills all mat är täckt i pulver.

Vatten

Leopardgeckon ska alltid ha tillgång till en skål med vatten i terriariet.

Byt ofta, för det är vanligt att syrsor hamnar i vattnet och smutsar ned det. En skål med låga kanter gör det enklare för syrsorna att fly istället för att dö i vattnet och börja ruttna där.

Även om det inte hamnar syrsor i vattenskålen bör man rengöra den ofta för att förebygga tillväxt av bakterier och svampar.