Leopardgecko ungar

Skötsel av denna nybörjarödla

Äggkläckning

Äggkläckningen sker 6-12 veckor efter äggläggningen, beroende på hur varmt det är. I en varm miljö utvecklas äggen snabbare än i en svalare.

När äggen är på väg att kläckas kan du se att de skunker ihop något, och vissa kan bli lite skrynkliga.

Ungen har en äggtand som den använder för att få hål på ägget och ta sig ut. Lägg dig inte i den här processen utan låt ungen jobba på egen hand.

När ungarna har kläckts ska de få stanna kvar där de är tills de har ömsat skinn första gången, något som vanligen sker inom ett dygn eller så. Ungarna kommer att äta sina gamla avlagda skinn och det ska de absolut få göra, för skinnen förser dem med viktig näring.

leopardgecko unge

Hur ska mina leopardgeckoungar bo?

Man behöver inte ha något snyggt och avancerat terrarium för nyckläckta geckoungar, utan en plastlåda med lufthål i fungerar bra. Använd hushållspapper på botten, så att du enklare kan se att ungen bajsar som den ska. Lådan ska också ha en låg vattenskål, en låg matskål, och en låg skål med kalciumpulver. För att ungen ska känna sig säker ska det finnas flera bra mörka gömställen.

De två ungarna kan bo i samma låda så länge de är små och du inte ser några allvarliga tecken på aggression mellan dem.

Vad äter leopardgeckoungar?

En bra stomme i kosten är mjölmaskar och små syrsor. Mjölmaskar kan inte rymma så lätt och är enkla för geckon att få tag på. Syrsor gör att geckon får öva sig på att jaga mer aktivt.

Mata inte med stora syrsor, för de kan skrämma och till och med skada en geckounge.

Även om geckoungar klarar av att äta ganska stora insekter bör man hålla sig till att mata med små, för om ungen sväljer en stor insekt hel kan den sätta sig på tvären i matsmältningsapparaten så att geckon blir sjuk och dör.

Symptom på stress

Tecken på att dina geckoungar är stressade:

  • Ungen böjer upp ryggen i båge
  • Ungen går på tårna
  • Ungen gör ett gnisslande/skrikande ljud

Stress beror vanligen på att ungen inte känner sig trygg. Den kan behöva fler och bättre gömställen, en lugnare miljö och att bli störd av dig mindre. Syrsor som överlevt i lådan kan skrämma den, så ta bort dem.